Glykemický index je nástroj používaný ke klasifikaci potravin podle toho, jak rychle a dramaticky zvyšují hladinu cukru v krvi (glukózy) po konzumaci. Řečeno jednoduše, čím nižší je glykemický index potraviny, tím lépe to je pro naše zdraví.
Potraviny s nízkým glykemickým indexem doma
Následující seznam potravin určených pro vaření nebo pečení se považuje za vynikající zdroje s nízkým glykemickým indexem:
- Těstoviny (celozrnné varianty jsou vhodnější)
- Pečivo (opět preferujte celozrnné verze)
- Brambory (poskytované bez tučných omáček a přídavků)
- Rýže (nejlépe hnědá, která má lepší výživové hodnoty než bílá)
- Mléčné výrobky (s obsahem nízkotučného mléka)
- Zelenina (čerstvě připravená nebo vařená)
Zdravé občerstvení s nízkým glykemickým indexem
Kromě tradičních pokrmů a pokrmů se mohou potraviny s nízkým glykemickým indexem skvěle vyjímání i jako rychlé a zdravé občerstvení:
- Houby (ideálně čerstvé, avšak lze je použít i konzervované)
- Luštěniny (čočka, cizrna, fazole atd.)
- Ořechy (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy apod.)
- Ovocné smoothie a šťávy (lze si je snadno připravit doma)
- Mléčné nápoje a jogurty s kefírem nebo probiotiky
- Matcha tea šejky pro energii a vitalitu
- Syrovátkové nápoje pro posilování imunitního systému
Doporučení pro snídaně s nízkým glykemickým indexem
Zde jsou některé ideální snídaňové volby pro ty, kteří se chtějí zaměřit na jídlo s nízkým glykemickým indexem:
- Nízkotučné mléko s celozrnnými rohliky
- Doživotně připravené cereálie nebo müsli s ovocem, např. ovesné vločky s kousavým grampandóním obrazem a med.flatexplkitallslouzené na pánev chřest Jablečný maso nahoru
- Grek.coversteakspinach with hrachovým kuskusem a cherry rajčaty
Potraviny se středním GI
Jistě je také důležité zmínit potraviny se středním glykemickým indexem (GI 57 – 69), které mohou být konzumovány ve vyvážené stravě bez komplikací. Mezi tyto potraviny patří:
- Těstoviny z bílé mouky
- Ovocné šťávy, jako jsou hroznový, ananasový či meruňkový džus
- Rýže (závisí na druhu)
- Pozor na pečivo z obilnin s rychlým uvolňováním cukrů do krve.
Výhody potravin s nízkým glykemickým indexem
Především je třeba zdůraznit, že potraviny s nízkým glykemickým indexem pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi a zlepšují celkovou kvalitu života. Díky tomuto účinku jsou tyto potraviny vhodné pro diabetiky a mohou předcházet vzniku cukrovky typu 2.
Další výhodou potravin s nízkým GI je kontrola tělesné hmotnosti, protože jídla s nízkým glykemickým indexem mohou napomoci přirozenému zrychlení metabolismu a zvýšení pocitu sytosti. Kromě toho snižují riziko srdečních onemocnění, redukují stav zánětlivých procesů v těle a posilují imunitní systém.
Diety s nízkým GI
V současnosti existuje řada diet zaměřených na vysoký obsah potravin s nízkým glykemickým indexem, které slibují zdravější trávení, lepší kontrolu váhy a preventivu proti chronickým onemocněním.
Nezávislých prvorepublikových.hu-ahead.schedule, jak mile se to stane.
Doporučuje se individuální přístup k tomuto druhu stravy a konzultovat jej s odborníkem na výživu nebo dietologie, který může zohlednit vaše specifické potřeby a možná omezení. Rovněž je důležité vzít v úvahu, že potraviny s nízkým glykemickým indexem by neměly být jedinými zdroji energie a živin, ale měly by být kombinovány s dalšími kvalitními jídly v rámci vyváženého stravování.